Zaruret, yani acil ihtiyaç veya zorunluluk, insanları girişimci olmaya itmektedir. Zaruret, bireylerin mevcut koşullardan memnun olmadıklarında veya alternatif gelir kaynaklarına ihtiyaç duyduklarında ortaya çıkmakta ve onları kendi işlerini kurmaya yönlendirmektedir.
Bazı öne çıkan nedenleri sıralayacak olursak;
• İşsizlik veya yetersiz gelir, kişileri kendi işlerini kurmaya teşvik eder.
• Zorunluluklar, insanların daha esnek çalışma saatleri veya bağımsızlık isteğini artırabilir. Sabah akşam, sabit haftalık 45 saat bağımlı çalışmak istemeyenler için kendi işini kurmak, bu esnekliği ve özgürlüğü sağlamaktadır.
• İş yerinde yaşanan tatminsizlik, yönetici egoları, departmanların kaprisleri kişilerin kendi işlerini kurmaya yönlendirmektedir. Daha iyi çalışma koşulları ve kendi işlerini yönetme isteği, güçlü bir motivasyon kaynağı olmaktadır.
• Zaruret, belirli bir konuda uzmanlığı olan yada potansiyeli yüksek özgüvenli kişilerin yeni fırsatları aramasına iter. Piyasada karşılanmamış ihtiyaçları fark etmek konusunda teyakkuz halinde olmalarına ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirerek kendi konforlarını oluşturabilirler.
• Zorunluluklar, kişilerin kendi potansiyellerini ve yeteneklerini daha iyi kullanma konusunda önemli itici güçtür. Yani mevcut çalıştığı işyerinde değersiz hissettiği durum karşısında kişiyi girişimci olmaya teşvik etmektedir. Çünkü kendinden emin olduğu için hücuma çıkan ve formasından çekilen futbolcu misali kendinden emin şekilde koşmaya devam eder. Etrafına ve engellere pek aldırış etmez.
• Ekonomik zaruri gelişmeler veya aile standardının yüksekliği nedeniyle ekonomik yaşanan başarılı olma zorunluluğunu hissetmesine ve girişimci olmasına yönlendirmektedir.
Sonuç olarak;
İhtiyacını temel alan girişimcilikler; genelde geçimlerini sağlamak veya ekonomik krizlerden çıkış yolu bulmak için kişileri girişimci yapmaktadır. Özellikle ekonomik durgunluk dönemlerinde, iş bulamayan kişiler kendi işlerini kurmayı tercih etmektedir. Tanıdığım birçok girişimci, zaruriyet oluşması nedeniyle işlerini kurduğunu gözlemledim. İşsiz kaldıkları için kendi işlerini kuran veya maddi zorluklar nedeniyle yeni iş fırsatları bulmak için kafa patlatanlardır.
Zaruret, insanların kreatif ve yenilikçi düşüncelerini harekete geçirir. Risk almaya ve yeni iş fırsatları kovalamaya teşvik edecektir. Tabi girişimcilik aynı zamanda riskler ve belirsizlikler içereceği için başarılı olmak için iyi bir analiz, planlama ve zamanlamayı gerektirecektir.
Ne demişler; ZORLUKLARI AŞMANIN TEK YOLU, YENİ GİRİŞİMLERDE BULUNMAKTIR.
Deniz ERKAL